Braamhof voor alle verse asperges

I.s.m. Martens Asperges

De Asperge

De teelt.
De meeste werkzaamheden van de aspergeteelt vinden plaats tijdens de oogstperiode. Deze periode is afhankelijk van het weer, maar begint voor asperges van de volle grond omstreeks eind april en eindigt circa 24 juni. De oogst van asperges is nu nog voornamelijk handwerk.

Dagelijks worden de asperges geoogst (dit heet steken) men loopt langs de bedden, ziet een kopje van de asperges en steekt de asperge met een speciaal aspergemes. Deze worden in een kist gelegd en daarna opgehaald en gekoeld in grote waterbakken. Ondanks de aanschaf van de robot zal het nog wel een tijdje gaan duren voordat de volledige oogst door robots wordt overgenomen.

Na de oogst volgt het op maat afsnijden en sorteren van de asperges op dikte, kleur, kwaliteit enz. Dit wordt gedaan met een aspergesorteermachine, maar ook hier blijft nog veel handwerk. Na deze werkzaamheden zijn de asperges klaar voor de verkoop. Na de oogstperiode moeten de asperges doorgroeien, er komt dan loof op, dit moet goed verzorgd worden om het volgende seizoen weer een goede kwaliteit en smakelijke asperges te kunnen oogsten.

Asperge Weetjes
Smaak: Des te verser de asperge des te beter de smaak. Al is een asperge iets dikker of dunner het belangrijkste is dat ze vers zijn. Bij een hogere buitentemperatuur groeien de asperges sneller en zijn deze wat zachter van smaak. Bij koud weer of erge koude nachten, groeit een asperge wat langzamer en moet wat dikker geschild worden.

Meer doen met asperges: Bewaar het nat waarin u de asperges gekookt heeft; dit is prima te gebruiken als basis voor soep. Asperges die van de maaltijd overblijven, zijn heel geschikt voor salades.

Vegetarisch: Groene of witte asperges zijn prima geschikt voor vegetarische maaltijden. Zo is het heerlijk om bijvoorbeeld asperges te roerbakken met onder andere bosuitjes, amandelen of andere ingrediënten naar eigen inzicht.

Gezondheid: De asperge is een bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezel. Bovendien zijn ze rijk aan B-caroteen en asperges leveren weining calorieën. In asperge zit veel foliumzuur. Foliumzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten. Gekookte asperge bevat bijvoorbeeld 155 microgram foliumzuur per 10 gram, spinazie 90, aardappelen 27. Op de tweede plaats van schoonste groente staat de ASPERGE. Een asperge is gezonder dan welke andere groente ook.

Invriezen: Witte asperges laten zich goed invriezen, al gaat er wel wat van de smaak verloren. Schil de asperges, was ze en doe ze in de diepvries, niet blancheren. Als u ze gaat eten doet ud de asperges in bevroren toestand in het kokende water.