 | |  |
 |  | 
Teelt De meeste werkzaamheden van de aspergeteelt zijn tijdens de oogstperiode. Deze periode is afhankelijk van het weer, maar begint voor asperges van de volle grond omstreeks eind april en eindigt circa 24 juni. Het oogsten van asperges is en blijft handwerk, ook al zijn er inmiddels veel machines die het werk minder zwaar maken.Elke dag worden de asperges geoogst (dit heet steken) men loopt langs de bedden, ziet een kopje van de asperges en steekt de aspereg met een speciaal aspergemes. Deze worden in een kist gelegd en daarna opgehaald en gekoeld in grote waterbakken. 


Dan volgt het op maat afsnijden en het sorteren van de asperges op dikte, kleur, kwaliteit enz. Dit wordt gedaan met een aspergesorteermachine, maar ook hier blijft nog veel handwerk. Na deze werkzaamheden zijn de asperges klaar voor de verkoop. Na de oogstperiode moeten de asperges doorgroeien, er komt dan loof op, dit moet goed verzorgd worden om volgend seizoen een goede kwaliteit asperges te oogsten. Dat houdt o.a. in dat er ook gewied moet worden met de hand, op ons bedrijf van ca. 5 ha is dit een afstand van Apeldoorn tot Amersfoort. 
|
 |
|  |  |
|
|  |
|